Van de Kaart [The Rum Diary première]

Dit Gonzoverslag berust op louter waargebeurde feiten. Een verre echo galmt in het onderbewustzijn. “ja hij is daar ga maar naar h...

Tuesday, January 1, 2008

Boeken [Marte Jacobs]


Krabbé dé romanticus.
Voor één indicatie hoe ik mij op dit moment nou voel. Mijn favoriete passage uit dit geweldige boek van Tim Krabbé:

"En ineens durfde Emile uit volle borst te weten wat hij al zo lang in het geheim wist: hij was geen groot dichter. Hij had geen talent. Hij had één groot gedicht geschreven, zijn allereerste, over het grootste moment in zijn leven, zijn ontmoeting met Marte. Alsof er toen een tot het uiterste ingedikt besef was geweest van hun bij elkaar horen. Maar hij had een vergissing gemaakt. Hij had gedacht dat de goden hèm hadden aangeraakt, om hem dichter te maken. Maar ze hadden Marte en hem samen aangeraakt, om samen iets te zijn."

Zoals veel beginnende kunstenaars waarschijnlijk denken dat ze goud in handen hebben, wat helemaal niet zo hoeft te zijn. Ik leen het aan zo veel mogelijk mensen uit. Het is een kort maar zeer krachtige verhaal.

5 comments:

Olav Abacus said...

mooi boek.

Anonymous said...

Ik wil het lenen!

Henk Bovekerk said...

Herken je je in het inzicht van Emile? Of ben je eigenlijk de Marte uit het verhaal en hoop je dat je vriendin inziet dat ze helemaal niet zo goed kan koken als ze zelf altijd heeft gedacht. Dat kan ook.

Kurt said...

het antwoord Henk zal ik wel weer eens in een metaforische blogpost neerzetten waardoor je het daarna eigenlijk nog steeds niet weet. (y)

Jan van Tienen said...

Tim Krabbe is nog eens een schrijver.