Thursday, October 17, 2019

It's the end of the world... AGAIN!

De eindtijden zijn aangebroken. En niet door het klimaat. Velen dachten in de jaren 80 al dat de bom zou vallen. Het was de koude oorlog met maar een conclusie mogelijk: Totale verwoesting en het einde van de mensheid. Dat was voor mijn tijd. Veertig jaar later staan we hier dan alsnog. Gemiddelde levensverwachting wederom weer een tikkie hoger. We maken wel stukje bij stukje allemaal meer kaput en de zwakste zullen er nog altijd onder blijven lijden. Daar hebben we ook na deze veertig jaar nog steeds geen antwoord op. Staat volgens mij wel nog altijd op de agenda. Stoffen we af en pakken we er weer bij tijdens verkiezingstijd.. Maar laten we de boel niet overdrijven. Zeker niet hier in den luxe lagen landen.

Het fatale doemscenario komt ook niet door de protesterende tractoren. Al waren alle - net niet - aanrijdingen en vernieling in de publieke ruimte toch wel even schrikken. En voor velen voldoende ammunitie om alle idiote boeren dan maar spreekwoordelijk af te schieten. Ik zag maandagavond een stoet van die vlaggen wapperende toeteraars in Amsterdam Noord voorbij komen trekken (kwam het even toch wel heel dichtbij). En godverdomme een South Park aflevering had dit scenario van afgelopen week toch niet kunnen verzinnen? Pure comedy. Satire! maar dan nu werkelijkheid. Provinciale trekker rally's tegenover van die klimaatdeugers die met hun kroost een blauw brugje stonden te bezetten en vervolgens de zaterdagmiddag in een arrestatiekamer mochten vertoeven. Dat was toch wel even afzien. Negen uur lang! Vooral voor dat arme kroost. Daar ging ook hun geloof in oom agent, voortaan ook voor kinderen van de Groene de grote boeman op straat. Run child! Run the other way! Stan en Kyle hadden in de South Park aflevering dan weer papa Randy en papa Gerald moeten vertellen hoe achterlijk ze waren geweest en de papa's hadden verblind in hun egocentrisme (zelf verkondigt als hun idealen) hun zonen aan de kant geduwd. Hun sociale punten waren toch een tikkie belangrijker dan de wijze nuchterheid van hun kroost die er wederom vol ongeloof naar stond te kijken... Kinderen zien de oplossing altijd zo kraakhelder en de melancholische ouder bewonderd dat weer zo of de cynische of lacht ze uit omdat de grotebozemensenwereld altijd zoveel meer verdomde complex moet zijn.

Het einde der dagen komt ook niet door de potentiële ontketening van de langverwachte derde wereldoorlog omdat het tussen Turkije en Syrië nu dan echt bonje is en zowel de Verenigde Staten als Rusland zich momenteel achter de oren krabt. Na veertig jaar weer een escalatie in het grote boze klote conflict en de Koerden in de sandwich tussen al dat geweld. Vanavond begonnen de Nederkoerden en Nederturken te knokken in Rotterdam. Daarbij raakte oom agent gewond en de cirkel was weer rond.

De eindtijden vond je deze week opnieuw in de zoveelste variant in het nieuws en op de sociale media. De polarisatie gaat nog een stukje verder op scherp. Waar zet u deze week de zuurverdiende centen dan op? Team klimaat of team boer? De een wordt namelijk voorgetrokken en de ander keihard afgestraft. De politiek en de politiemacht kiezen echt altijd maar die ene kant. En maar blijven schreeuwen tegen de tegenpartij voor het halen van je gram. Vandaag een grafkist met de naam Jesse erop. Toch maar weer dat beeld proberen te weren met die Volkskrant cartoon met Thierry languit op die zwarte doodskist. Het ene was humor, satire! of toch duidelijk een doodsbedreiging (we weten allemaal 6 mei 2002 toch nog wel?)

Het is maar aan welke kant van de streep je staat. Ik stond er bij en ik keek erna en sloot mijn eigen deelname toch maar weer uit. Ondertussen dacht ik aan dit fragment van Bill Hicks. Niet helemaal waar, want ik stond dus maandag op mijn eigen balkon en hoorde voor vijf minuten toch even wat getoeter en gejoel. Maximaal vijf minuten lang. Daarna was het weer stil. Maar als je nu... die discussie van de week even aan je voorbij laat gaan... Is daar dan volgende keer weer een nieuwe ronde om in te stappen. And the world keeps on spinning... En Matthijs autocued het allemaal weer keurig voor je aan elkaar. Of Bert en Roderick lullen de podcast met dat frisse geluid van ze wederom vol... Of Wierd geeft weer een stem aan "de echte boer". Of Asha vond het in haar column weer zo zielig voor die opgesloten kinders van Groene ouders... of... Hey is die nieuwe Joker film nou eigenlijk de moeite waard om te gaan zien?
 

No comments: